Ceafă de porc în vin roșu

111Iar o să mă comenteze și o să mă critice toți nutriționiștii care și-au făcut studiile pe net.  Motivul? Îl găsiți chiar în titlu și, dacă aveți răbdare, și în povestea de mai jos, în care se vorbește despre cum să mănânci ce vrei, cât vrei și când vrei și să slăbești miraculos, fără să faci pic de efort fizic. (Evident că nu-i adevărat, dar oare nu asta ne dorim în secret cu toții?)

Ce vă trebuie?
(cantități pentru 6 porții)

  • 6 felii de ceafă de porc fără os, de circa 1 – 1,5 cm grosime și aproximativ 160 – 200 g bucata;
  • 4 linguri sos de soia;
  • 2 – 3 linguri sos Worcestershire;
  • ½ linguriță piper mixt (alb, negru, roșu, verde) proaspăt râșnit;
  • 1 crenguță de salvie;
  • 6 căței mari de usturoi;
  • ¼ L vin roșu sec;
  • 2 linguri de ulei din sâmburi de struguri.

Cum procedați?

  • Preîncălziți cuptorul la 220˚C;
  • Ștergeți bine bucățile de ceafă cu prosoape absorbante, apoi scufundați-le pe rând, pe ambele părți, în amestecul de sos de soia și sos Worcestershire și asezonați-le cu piper (sarea nu mai este necesară, ambele sosuri fiind suficient de sărate);
  • Lăsați carnea astfel tratată să se odihnească vreo 10 – 15 minute (până când se încinge cuptorul);
  • Ungeti tava cu ulei, așezați bucățile de carne în tavă fără a le suprapune și puneți peste ele câteva frunze de salvie;
  • Dați tava la cuptor pentru 30 de minute, la jumătatea timpului (adică după 15 minute 😉 ) întorcând carnea pe partea cealaltă;
  • Reduceți temperatura cuptorului la 180 – 200˚C;
  • Zdrobiți ușor cățeii de usturoi cu latura cuțitului și așezați-i (necurățați) pe bucățile de ceafă;
  • Turnați cu grijă în tavă cam ¾ din cantitatea de vin roșu, acoperiți-o cu o foaie de copt udată și apoi stoarsă, după care o dați la cuptor pentru 40 – 45 de minute;
  • Întoarceți carnea, completați cu restul de vin, schimbați foaia de copt (sau reumeziți-o pe cea veche dacă se mai poate folosi) și dați din nou tava la cuptor pentru încă 30 – 35 de minute.

Vă sugerez să puneți în farfurie, pe lângă friptură și bucățile de usturoi coapte în tavă. Presați-le ușor cu furculița ori cu latura cuțitului; din coajă va ieși o pastă aromată, care nu mai este iute, nu pișcă și în general nu mai prezintă nici unul din efectele secundare ale usturoiului crud sau ale mujdeiului.

Drept garnitură merg niște ghebe opărite puțin și apoi trase rapid în unt dimpreună cu un sos de iaurt cu usturoi și 2 – 3 felii de cartofi prăjiți (wedges). Ar mai merge și un piure de legume (cartofi, țelină, păstârnac) și câțiva castraveciori murați. Și nu uitați de vin, că doară nu l-ați pus pe tot la friptură 🙂

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

P.S.: Dacă toată procedura vi se pare prea lungă, luați bucățile de ceafă (în prealabil marinate și piperate) și aruncați-le pe grătarul încins (3 – 4 minute pe fiecare parte); vinul îl puneți alături în pahare, iar usturoiul îl transformați în sos sau mujdei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.