Ceafă de porc în sos de cola – globalizarea în bucătărie

Nu sunt un fan al băuturilor carbogazoase, gen Coca-Cola, Pepsi-Cola, Fanta, Mirinda, Sprite ș.a.m.d. Le beau (nu le consum 😉 ), ocazional, de 2 – 3 ori pe an.

Am constatat că unele dintre ele pot fi utilizate drept ingrediente în mâncăruri (deși o multitudine de site-uri obscure ne învață cum să folosim cola pentru îndepărtarea ruginii de pe obiectele metalice, a crustelor de pe obiectele sanitare etc. – nu dau linkuri, ca să nu le fac un nemeritat trafic). Azi am încercat pentru prima dată să folosesc Coca-Cola (produs specific nord-american) întru desăvârșirea unui preparat culinar specific românesc: ceafa de porc la grătar. Dețineam în congelator o felie mare de ceafă de porc cu os (de vreo +300 g), pretabilă pentru realizarea unui prânz în doi. L-am pregătit, într-un timp relativ scurt (faceți voi calculele după ce aprofundați modalitatea de pregătire) și l-am devorat într-un timp și mai scurt.

Ce vă trebuie?

  • O felie mare de ceafă de porc cu os (cam 300 – 350 g);
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • Sare (neapărat de Himalaya 😉 ) înnobilată cu ierburi italienești, adusă tocmai din SUA;
  • 1 – 2 lingurițe de sos Worcester;
  • 200 mL Coca-Cola.

101

Pentru garnitură:

  • 1 cutie de legume congelate (morcov feliat, mazăre, conopidă, prevăzut din start cu niscaiva unt aromatizat cu ierburi) – se găsea la Lidl;
  • 4 – 5 linguri de apă;
  • Sare, piper – după gust.

102

Pentru salată:

  • ½ pungă (80 g) salată “Latino” gata de consum de la Carrefour;
  • 1 ceapă roșie mică tăiată julienne (peștișori);
  • 2 – 3 roșii cherry tăiate în jumătate;
  • 20 – 30 g “așchii” de brânză tare italiană – puteți opta între Parmigiano Reggiano, Grana Padano sau Pecorino Romano;
  • 1 – 2 linguri dressing pentru salată cu susan prăjit, tot de origine americană.

Cum procedați?

Friptura

Asezonați felia de ceafă de porc cu sarea indicată mai sus. Dacă doriți, puteți să-i adăugați și-un strop de piper proaspăt râșnit.

101

Stropiți-o mai întâi cu sosul Worcester, apoi cu uleiul de măsline, eventual masați-o.

Încingeți o tigaie antiaderentă la temperatura maxim degajată de aragazul vostru și zvârliți în ea ceafa de porc.

106

Rumeniți-o vreme de 5 minute (câte un minut pe fiecare parte, alternativ), la foc iute.

107

Adăugați Coca-Cola și înnăbușiți carnea în ea 7 – 8 minute, sau până când sosul se îngroașă și se caramelizează.

108

109

Garnitura

Într-o altă tigaie antiaderentă, turnați conținutul pachetului cu legume congelate și adăugați-i 4 – 5 linguri de apă. Acoperiți tigaia și lăsați conținutul să fiarbă, la foc mediu, vreme de 5 – 6 minute, după care îndepărtați capacul și lăsați să se evapore lichidul încă alte 5 minute. între timp, asezonați cu sare și piper.

103

104

105

Salata

Amestecați conținutul pungii de salată Latino cu roșiile cherry înjumătățite, ceapa roșie tăiată julienne și așchiile de brânză tare. Asezonați cu sosul de susan. După gust, mai puteți adăuga: ulei de măsline, oțet balsamic, zeamă de lămâie, sare și piper.

110

113

Având cele trei ingrediente principale (friptura, garnitura și salata), montați farfuria. Să știți că merge alături și un pahar de vin. Un rosé, de exemplu.

111

112

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.