Ceafă cu ciuperci murate și sos de gogoșari la cuptor

200

Chiar dacă nu-i într-o zi de sărbătoare, când îți vine soacra la masă trebuie să fii pregătit. Adică să știi ce-i place și mai ales ce nu-i place, să nu condimentezi prea mult mâncarea, să nu faci chestii (prea) exotice și să nu-ți lipsească berea (chit că bea doar o jumătate de pahar). Drept pentru care, pe lângă borșul de iepure executat de către consoartă (borș care, între noi fie vorba, a fost lăudat), am zis că nici eu nu pot să dau greș cu ceafa de porc. Deși am pregătit de nenumărate ori ceafă (la grătar, la tigaie, la cuptor), cum nu prea am obiceiul să gătesc de mai multe ori același lucru, am zis să încerc o ceafă cu ciuperci murate și sos de gogoșari la cuptor. Zis și făcut, ceea ce vă doresc și vouă (cantitățile sunt pentru trei porții)!

Ce vă trebuie?

  • 3 felii de ceafă de porc fără os, groase cam de 1,5 – 2 cm;
  • 280 g (1 borcan de ~ 600 mL) ciuperci murate;
  • 1 borcan (330 mL) sos de gogoșari;
  • 4 – 6 căței mari de usturoi;
  • 100 – 150 mL vin roșu sec, de calitate;
  • 1 linguriță piper verde zdrobit (nu măcinat);
  • 1 linguriță cristale de sare afumată;
  • 1 – 2 crenguțe de salvie;
  • 1 lingură ulei de măsline (sau din sâmburi de struguri).

Pentru garnitură:

  • 4 – 6 cartofi potriviți;
  • 50 g unt;
  • 100 g iaurt gras sau smântână;
  • ½ legătură de pătrunjel verde;
  • sare – după gust.

Cum procedați?

  • Preîncălziți cuptorul la 180˚C;
  • Ungeți o tavă cu uleiul de măsline și așezați în tavă bucățile de ceafă asezonate cu sare afumată, piper verde și frunze de salvie;
  • Așezați peste/printre feliile de ceafă cățeii de usturoi necurățați, dar zdrobiți ușor cu latura cuțitului;
  • Turnați în tavă cam 100 mL de vin roșu;
  • Acoperiți conținutul tăvii cu o hârtie de copt udată în prealabil și bine stoarsă și dați tava la cuptor pentru 40 – 45 de minute;
  • Întoarceți feliile de ceafă, completați cu restul de vin dacă este cazul (dacă nu mai e nevoie puteți să-l beți liniștit), acoperiți din nou tava cu hârtie de copt umezită bine și stoarsă și mai bine și mai dați la cuptor pentru încă 40 – 45 de minute;
  • Spălați bine ciupercile murate cu multă apă, eventual lăsați-le 15 minute în apă, apoi scurgeți-le bine;
  • Îndepărtați din tavă cățeii de usturoi (fără a-i arunca) și turnați un strat uniform de ciuperci peste carnea din tavă;
  • Stoarceți cățeii de usturoi peste amestecul din tavă din loc în loc, apoi turnați deasupra, într-un strat cât mai uniform, sosul de gogoșari;
  • Dați din nou tava la cuptor până când sosul se îngroașă și gogoșarii încep să se rumenească (cam 30 – 35 de minute durează până când se întâmplă acest lucru, dar e bine să mai verificați și eventual să întoarceți tava, dar nu cu susul în jos!);

Cât scade sosul puteți să încropiți piureul:

  • Puneți într-o oală încăpătoare cartofii curățați și tăiați în cuburi de 1 – 1,5 cm, acoperiți-i cu apă, adăugați sare și fierbeți-i 15 – 20 de minute (măsurate de când a început să clocotească apa);
  • Scurgeți apa în care au fiert cartofii și adăugați peste ei untul, iaurtul (smântâna), pătrunjelul tocat mărunt și zdrobiți până la omogenizare, adăugând sare dacă mai este nevoie;
  • Deși știu că vă vine mai ușor, nu vă recomand să-i pasați cu mixerul (există și o explicație științifică pentru aceasta, dar nu vreau să vă plictisesc acum cu reologia fluidelor cu comportare nenewtoniană). Folosiți un zdrobitor clasic sau – în lipsa acestuia – o furculiță.

Dacă n-ați terminat vinul cât a stat friptura în cuptor, puneți-l în pahare, umpleți-vă farfuriile (cu moderație însă) și …

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Ceafă cu ciuperci murate și sos de gogoșari la cuptor

Leave a Reply

Your email address will not be published.