Ce putem face dintr-un “ciocănel” de curcan?

_201Putem face multe… Supă, ciorbă, piftie, tocăniță, friptură, ciulama, mâncare rece, chiftele sau crochete, salată “boeuf” ș.a.m.d. Când ai însă un singur “ciocănel”, nu prea mare (450 – 550 g), trebuie să te limitezi la maximum două feluri, pentru cel mult trei persoane. Plecând de la un astfel de ciocănel rătăcit prin congelator, și cu ce-am mai găsit prin casă, am reușit, cu un minim de efort, să pregătesc un prânz alcătuit din două feluri: o supă cu găluște și un “stir-fry” în stil asiatic.

Ce vă trebuie?

Pentru supă:

  • 1 pulpă inferioară de curcan, cam de 450 – 550 g, proaspăt scoasă din congelator;
  • 2 cartofi albi (am folosit unul “dublu”);
  • 1 ceapă albă, mărișoară;
  • 1 păstârnac mare;
  • 1 lingură de morcov deshidratat (mergea un morcov proaspăt, dar nu se găsea prin zonă la ora respectivă);
  • 1 lingură de ardei deshidratat (aceeași problemă ca și cu morcovul);
  • ½ legătură de pătrunjel verde (sau 1 – 2 lingurițe de pătrunjel uscat);
  • Sare și piper – după gust;
  • Multă apă 🙂 .

Pentru găluște:

  • 2 ouă;
  • 3 – 4 linguri de griș;
  • 1 praf de sare.

Pentru stir-fry:

  • Carnea recuperată de pe pulpa din care ați făcut supa;
  • Cartoful (cartofii) și păstârnacul din aceeași supă;
  • 1 cățel de usturoi;
  • 1 bucată de ghimbir proaspăt de mărimea degetului mare;
  • 3 – 4 fire de ceapă verde;
  • 1 + 1 linguri de ulei vegetal (de măsline, de sâmburi de struguri, ori chiar de floarea-soarelui);
  • 1 lingură de sos Worcester;
  • 1 lingură de sos Teryiaki;
  • 2 linguri de sos de soia;
  • 200 – 250 mL bere brună;
  • Sare (am folosit sare marină colorată cu boia afumată) și piper – după gust.
  • Cum procedați?

Mai întâi, supa:

Puneți la fiert în vreo 2 L de apă pulpa de curcan, așa congelată cum este și spumuiți când este cazul;

Curățați cartofii, păstârnacul și ceapa;

După ce carnea a fiert cam un ceas, adăugați în oală legumele curățate, inclusiv morcovii și ardeii deshidratați și mai lăsați-le la fiert cam încă vreun ceas;

Strecurați supa și păstrați deoparte pulpa de curcan, cartofii și păstârnacul; restul (ceapa și legumele deshidratate) se pot arunca;

Asezonați supa cu sare și piper (dacă vi se pare că este prea concentrată, mai diluați-o cu o cană – două de apă fierbinte).

Găluștele pentru supă:

Separați albușurile de gălbenușuri;

Bateți bine gălbenușurile, până când se deschid la culoare;

Bateți albușurile spumă, împreună cu un praf de sare;

Amestecați albușurile și gălbenușurile bătute și adăugați peste ele, în ploaie, amestecând continuu cu o furculiță, grișul, până când obțineți un aluat omogen, suficient de consistent cât să nu vă cadă din lingură;

Cu o linguriță luați porțiuni din aluat și scufundați-le în supa care trebuie să clocotească (la foc mic);

Lăsați găluștele să fiarbă la foc mic (având grijă să nu se lipească între ele) cam 15 – 20 de minute, după care luați supa de pe foc, adăugați pătrunjelul tocat și acoperiți-o. Țineți-o așa preț de măcar 5 minute, apoi vedeți dacă mai necesită sare ori piper.

Cât fierb găluștele în supă, vă puteți apuca de stir-fry:

Curățăți bine toată carnea de pe oase, îndepărtând pielea, tendoanele și cartilajele, apoi rupeți carnea în bucăți mici;

Lăsăți la marinat bucățile de carne 15 – 20 de minute cu sos Worcester și sos Teriyaki;

Tăiați cartofii și păstârnacul în cuburi mici;

Curățăți usturoiul și ghimbirul și tăiați-le în două;

Într-un wok încingeți o lingură de ulei la foc iute, iar apoi căliți în el usturoiul și ghimbirul, nu mai mult de 30 – 40 de secunde, cât să se aromatizeze uleiul, după care aruncați-le;

În uleiul astfel aromatizat căliți (tot la foc iute) 2 – 3 minute carnea marinată, amestecând continuu;

Adăugați sosul de soia și mai căliți 1 – 2 minute, până când se evaporă lichidul, apoi asezonați cu piper și stingeți cu bere neagră;

Reduceți focul la mediu și căliți în continuare (cam încă 3 – 4 minute) până când berea se evaporă și carnea se caramelizează;

Scoateți carnea într-o farfurie tapetată cu șervete absorbante, care vor reține excesul de grăsime;

Puneți din nou wokul la încins, adăugați restul de ulei și apucați-vă de călit (la foc mediu) cartofii și păstârnacul;

Asezonați cu sare și piper și rumeniți legumele (nu uitați să amestecați ori să scuturați wokul) încă vreo 5 minute;

Acum puteți adăuga ceapa verde, pe care în prealabil ați spălat-o și ați tăiat-o în rondele fine;

După 3 minute, puneți peste amestecul din tigaie carnea, amestecați bine timp de 1 – 2 minute, luați de pe foc și acoperiți wokul cu un capac.

Lăsați 3 – 4 minute la odihnă (ori până când vă zorbiți zupa), întru întrepătrunderea aromelor. Apoi, lângă această “chinezărie” puteți pune un ardei copt, dres cu puțin ulei, din aceia de care v-ați îngrijit azi-toamnă să-i conservați. Merge și-un pahar de vin, de care aveți, nu-i momentul să faceți nazuri ori wine-pairing.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Alte preparate din curcan, aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.