Castraveți murați în saramură

122 copyFiecare gospodină are propria ei rețetă de conservare a castraveților pentru iarnă, rețetă moștenită – pe linie maternă – din moși-strămoși, încă de când s-a inventat Cucumis sativus.

Pentru gustul meu, niște castraveți murați ar trebui să îndeplinească vreo câteva condiții minimale:

  • să fie suficient de fermi (adică să nu fie moi);
  • să nu fie excesiv de acri;
  • să fie ușor picanți;
  • să nu fie plini de lichid în interior.

Ca să obțineți niște castraveți murați care să îndeplinească condițiile de mai sus, folosiți castraveți cornichon proaspeți, cât mai apropiați ca mărime, și nu mai mari de 5 – 7 cm lungime și 1,5 – 2 cm în diametru.

Ce vă trebuie?

La o porție de castraveți (5 kg), mai aveți nevoie de:

  • ½ kg morcovi;
  • 2 – 3 căpățâni de usturoi;
  • 20 – 30 g boabe de piper negru;
  • 10 – 20 g boabe de muștar;
  • 10 ardei iuți;
  • 2 – 3 legături de vrejuri de mărar uscat;
  • 3 – 4 L de saramură (la 1 L de apă se adaugă o lingură cocoșată de sare grunjoasă, fără iod – sare pentru murături).

Cum procedați?

  • Spălați bine castraveții și așezați-i în borcane (bine spălate și sterilizate în prealabil 15 – 20 de minute, în cuptor, la 160 ˚C) nu prea mari (0,8 – 1,7 L) cât mai “înghesuiți” (adică fără prea mult loc gol între ei);
  • Morcovii curățați-i și tăiați-i în rondele subțiri, de 3 – 4 mm;
  • Curățați usturoiul și lăsați cățeii întregi;
  • Pe fundul borcanului, înainte de a adăuga castraveții, puneți câte 4 – 5 rondele de morcov, 3 – 4 căței de usturoi, câteva boabe de piper negru și de muștar;
  • Printre castraveți puneți câte un ardei iute întreg (chiar 2 dacă sunt mai mici), iar deasupra mai puneți câteva rondele de morcovi și câțiva căței de usturoi;
  • La gura borcanului îndesați câteva vrejuri de mărar uscat;
  • Puneți la fiert apa cu sare (în proporția pe care v-am indicat-o mai sus) și lăsați-o să dea 2 – 3 clocote;
  • Turnați saramura fierbinte în borcane (ca să nu crape borcanele datorită șocului termic, așezați sub fundul borcanului lama unui cuțit – care are rolul de a prelua căldura excedentară);
  • Umpleți bine borcanele cu saramură (castraveții trebuie să fie complet acoperiți cu lichid), înșurubați bine capacele și lăsați borcanele să se răcească lent (învelite cu o pătură, de exemplu).

Borcanele astfel pregătite se depozitează la răcoare și la întuneric. Nu vă așteptați ca să se mureze rapid, procesul durează minimum 4 – 5 săptămâni (în funcție și de cât de mari și de maturi erau castraveții folosiți).

Dacă nu umblați la borcane, castraveții astfel murați se păstrează cel puțin un an de zile (chiar doi, cu puțin noroc). Dacă desfaceți borcanele și nu consumați tot conținutul o dată, este bine de știut că nu este bine să scoateți castraveții direct cu mâna din borcan (ajutați-vă de un clește sau o furculiță) și nici să puneți înapoi în borcan bucățile de castravete începute. Și nu uitați să închideți bine borcanul la loc!

Deși sunt convins că știți ce să faceți cu castraveții murați, iată câteva preparate în care îi puteți folosi (click pe fotografie pentru rețetă):

Și câteva mâncăruri la care merg foarte bine alături niște castraveți murați (click pe fotografie pentru rețetă):

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

7 thoughts on “Castraveți murați în saramură

  1. Excelent prezentati si din cate spuneti dvs. nu este greu, totul este sa-ti reuseasca!

  2. Sunt castravetii care mie imi plac cel mai mult. Cam asa ii fac si eu, doar ca adaug hrean ca sa ii mentina fermi.
    Pofta mare la toate bunatatile pe care ni le-ati prezentat !

  3. Pingback: Salată de toamnă (cu cartofi, castraveți murați, jambon și alte ingrediente, mai mult sau mai puțin esențiale) | Food and beyond…

  4. Pingback: Cotlete de porc, mămăligă, sos cu brânză și ciuperci | Food and beyond…

  5. Pingback: Iahnie de fasole – mai mult sau mai puțin de post | Food and beyond…

  6. Pingback: Mâncare de fasole boabe cu bacon stins în vin | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.