Castraveți murați pe “repede înainte” – o rețetă de vară

Uite că mai există și murături pe care nu trebuie să le-aștepți cu săptămânile, unele chiar cu lunile ca să le poți pune-n farfurie. De exemplu, acești castraveți murați, care-s gata cât numeri până la cinci: o zi, două zile, trei zile, patru zile, cinci!

Ziua 1

Ziua 2

Ziua 4

Ziua 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Într-a cincea zi de la îmborcănire sunt numai buni de pus alături de-o iahnie de vară, cu sau fără carne-n-trânsa. Ori puteți meșteri cu ei o salată: fie cu cartofi, fie cu ton, fie cu jambon ori șuncă de Praga. Dar lângă câte bucate minunate n-ar merge acești castraveți murați de vară, ori castraveți covăsiți, cum li se mai zice prin unele locuri. Dacă dați click AICI, la sfârșitul articolului respectiv veți găsi o listă cu trimiteri spre cele mai apetisante preparate mâncabile alături de castraveți murați.

Pe lângă faptul că se murează rapid (de regulă, cam în patru – cinci zile dacă vremea-i deosebit de călduroasă, iar încălzirea globală face vremea uneori insuportabil de călduroasă vara), nu aveți nevoie nici de foarte multe și sofisticate ingrediente și nici de cine știe ce îndemânare ori traininguri costisitoare.

Ce vă trebuie?

  • Un borcan cu capacitatea de 3,5 L, în care vă încap circa
  • 2 kg de castraveți cornichon proaspeți (Alegeți castraveți mai mici, de 4 – 6 cm lungime. Dacă floarea din vârf încă nu-i uscată complet, iar castraveții înțeapă la pipăit și sunt fermi, sigur sunt proaspeți);
  • O căpățână de usturoi (NOT Made in China);
  • 15 g (un plic) de piper negru boabe (în lipsă, puteți utiliza piper mixt; eu așa am procedat, negăsind în timp util plicul cu boabe de piper negru și neavând nici ajutoarele Cenușăresei în separarea boabelor negre de cele albe, roșii sau verzi);
  • O legătură de mărar, nici verde, dar nici uscat, cum s-ar zice semi-verde sau semi-uscat, conținând și tije, și frunze, și flori;
  • 1 ardei iute proaspăt (verde sau roșu) – doar dacă v-ați gândit să-l cumpărați odată cu castraveții, mărarul și usturoiul, ori dacă-l aveți la îndemână prin casă. Neîncadrându-mă în nici una din situațiile enumerate, evident n-am pus.
  • O saramură preparată din 2 L de apă în care dizolvați 80 g de sare grunjoasă, (să se calculeze concentrația saramurii exprimată în g/L) neiodată, din aceea pe care scrie cu majuscule “sare gemă măruntă neiodată pentru industria alimentară”. Sau, dacă sunteți genul “hipster”, puteți folosi sare roz de Himalaya, caz în care NU vă garantez reușita murării castraveților! 😉

102

Cum procedați?

Preparați saramura (2 L de apă, 80 g sare pentru murături) și puneți-o la fiert, să dea un clocot, apoi lăsați-o să se răcească până pe la 35 – 40 ˚C.

103

Cât timp fierbe saramura, spălați bine castraveții, tăiați-le extremitățile și lăsați-i la scurs. Dacă sunt prea groși, ca să se mureze rapid, crestați-i longitudinal în două – trei locuri (și doar v-am zis să alegeți castraveți mici!).

101

Așezați-i apoi frumos în borcan (borcanul trebuie să fie bine spălat și clătit – nu-i musai să fie sterilizat, așa cum se procedează când se pun la murat castraveții pentru iarnă) și aruncați printre ei cățeii de usturoi (în prealabil curățați), boabele de piper și eventualul ardei iute.

104

Cum saramura rezultată va conține și nisip provenit din sarea gemă, ar fi bine s-o filtrați, ca să nu fie castraveții prea crocanți 😉 . Folosiți în acest scop mai multe straturi de tifon, o bucată curată de pânză, ori chiar un filtru de hârtie pentru cafea.

Deasupra castraveților din borcan îndesați, cum vă pricepeți mai bine, legătura de mărar, apoi umpleți borcanul cu saramura călduță. O să vă mai rămână, probabil, niște saramură. N-o aruncați – s-ar putea ca în ziua următoare să mai trebuiască să completați nivelul de lichid din borcan.

105

Acoperiți borcanul fără a-l închide etanș, doar cât să nu cadă ceva, ori cineva, în el: cu o bucată de pânză, o farfurie, ce aveți la îndemână. Așezați-l apoi într-un loc luminos (era să zic “și cu verdeață”), unde să-l bată soarele zi și noapte. Personal, l-am amplasat într-un balcon închis, orientat spre vest, unde efectul de seră și-a făcut efectul din plin, în a doua parte a zilei temperaturile ajungând în zona respectivă la 35 – 40 ˚C.

Nu vă mai rămâne decât să așteptați să treacă timpul. O să observați că saramura inițial se va tulbura (semn că fermentația a început), iar când castraveții s-au murat începe sa se limpezească. E momentul să luați borcanul și să-l aduceți într-o zonă mai răcoroasă și să-l închideți etanș. Ori, dacă estimați că veți da gata castraveții în mai puțin de 14 zile, puteți să-i scoateți din saramură, să-i clătiți cu apă curată, apoi să-i scurgeți și să îi puneți fie în pungi resigilabile, fie în caserole cu capac etanș și apoi să îi azvârliți în frigider.

110

112

113

114

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

P.S. N-aș fi putut realiza acești minunați castraveți covăsiți fără a realiza, în prealabil, o documentare serioasă, aici și aici.

1 thought on “Castraveți murați pe “repede înainte” – o rețetă de vară

  1. Pingback: Mușchiuleț de porc cu sos Chardonnay, piure de cartofi și castraveți covăsiți | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.