Cârnați cu linte

100

Genul de preparat despre care mulți meșteri în mânuirea tigăilor evită să vorbească. Pentru că este pregătit folosind conserve. Și nu orice fel de conserve, ci chiar de acelea! Adică făcute în fabrica de conserve și cumpărate din magazin. Nu făcute în casă, din boabe culese manu propria de pe ogorul cu linte aflat în spatele blocului în care locuiește artizanul bucatelor. Acuma nu zic că nu-i sănătos și chiar pitoresc să pregătești mâncare din boabe uscate (fasole, mazăre, năut, linte …) pe care le pui la înmuiat, le fierbi în nu știu câte ape ș.a.m.d. Ba da. Atunci când pregătești de la 10 porții în sus. Știți foarte bine că fasolea cea mai gustoasă este cea făcută la cazan. Dar când vrei să gătești pentru două persoane, efortul devine nejustificat.

Ce vă trebuie?

  • 1 bucată (cca 200 g) cârnat bucovinean cu busuioc (merge și alt tip, mai puțin aromat și mai puțin picant);
  • 20 – 40 g slănină sau piept de porc (afumat sau nu, gras să fie);
  • O conservă de linte de 400 g (conține cam 265 g linte fiartă);
  • O conservă mică (75 g) pastă de tomate 24%;
  • 3 – 4 fire de ceapă verde;
  • 2 – 3 ardei copți (proaspeți sau proaspăt decongelați) pe care îi potriviți la gust cu puțină sare, ulei și un strop de oțet balsamic;
  • sare și piper după gust.

Cum procedați?

  • Mai întâi tăiați slănina în felii subțiri, apoi o aruncați în tigaia încinsă la foc potrivit și o supravegheați până devine transparentă;
  • În grăsimea topită care rezultă din slănină puneți la prăjit cârnatul tăiat bucăți și rumeniți-l ușor vreme de 2 – 3 minute;
  • Adăugați ceapa verde tăiată rondele și mai căliți totul încă 2 – 3 minute;
  • Adăugați în tigaie conținutul conservei de linte (nu este neapărat necesar să scurgeți lintea și să o spălați);
  • Când conținutul tigăii dă în clocot adăugați pasta de tomate, amestecați bine și lăsați pe foc mic încă 2 – 3 minute, după care stingeți focul și lăsați tigaia acoperită 2 – 3 minute, până pregătiți salata de ardei copți.

În maximum 15 minute masa-i gata. Pe lângă salata de ardei copți mai merită lintea asta și niște pâine neagră și ceva vin roșu și sec.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Cârnați cu linte

  1. Pingback: Fasole roșie cu cârnați bucovineni | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.