Borș dietetic de pui

Mai devreme su mai târziu, vine o vreme când organismul tău refuză să mai funcționeze corect cu ce și cât și îl alimentai de obicei. Atunci începi să-ți pui întrebări, să-ți analizezi primele trei cifre ale CNP-ului, eventual să-ți faci niște analize medicale pe care le-ai tot amânat și să le prezinți specialiștilor. Prin specialiști înțelegând oameni cu anumite studii absolvite, cu parafă, drept de practică și experiență. Cei școliți la Google Academy nu intră în această categorie, oricât “research” ar fi făcut ei pe net. Iar specialiști îți spun niște chestii pe care tu deja le știai: că ești hiper (tensiv, glicemic, ponderal) dar și hipo (activ). Și că ar cam trebui să-ți schimbi, pe ici, pe colo, prin punctele esențiale (cum ar fi alimentația și raportul mișcare/repaus), stilul de viață.

Pentru astfel de persoane (nu că m-aș număra și eu în această categorie) am decis să descriu câteva “rețete dietetice”: cu aport energetic redus, cu mai puține grăsimi și mai puține zaharuri. Unde o să am timpul și dispoziția necesară am să fac și niște calcule. O să vă ajute să știți cam ce și cât să mâncați.

Atenție mare însă:

Nu sunt medic, nu sunt, nutriționist, nu sunt dietetician. Ceea ce găsiți scris pe acest blog nu reprezintă recomandări medicale, dietetice sau nutriționale ci doar viziunea mea proprie asupra mâncărurilor respective. Pentru o dietă personalizată apelați la personalul de specialitate, cu atât mai mult dacă vă știți suferind de boli cronice (hipertensiune, diabet, enumerarea nefiind exclusivă), ori cu alergii și/sau intoleranțe la diverse alimente ori ingrediente ale acestora.

Pentru început, un borș – mai gros ori mai subțire – pe bază de pulpe de pui. Din cantitățile de mai jos vă ies cam 3 – 4 L de borș (funcție de cantitatea de apă adăugată și rămasă la final), adică vreo 8 porții, fiecare conținând aproximativ 80 – 85 g de carne. O astfel de porție conține (după calculele mele care nu-i neapărat necesar să fie corecte): Aport energetic – 11, 94 MJ (285,4 kcal); Proteine – 25,26 g; Lipide (grăsimi) – 10,06 g; Glucide (carbohidrați sau zaharuri) – 12,22 g; Fibre – 3,15 g.

114

Ce vă trebuie?

  • 600 – 700 g pulpe de pui dezosate și fără piele;
  • 1 lingură (13 – 14 g) de ulei de măsline;
  • 1 ceapă roșie, medie (70 – 80 g);
  • 2 – 3 morcovi potriviți (100 – 150 g);
  • 2 – 3 pătrunjei (100 – 150 g);
  • 1 țelină mică (80 – 120 g);
  • 2,5 – 3,5 L de apă (în funcție de cât de “gros” sau “subțire” doriți borșul: mai înspre “supă”, ori mai înspre “tocană”);
  • 200 – 250 g bulion de tomate (18% substanță uscată);
  • 0,5 L borș de putină;
  • ½ legătură pătrunjel verde;
  • 1 legătură leuștean verde;
  • Sare marină și piper negru (sau mozaic) proaspăt măcinat – după gust.

Cum procedați?

Tăiați pulpele de pui în bucăți de 2 – 2,5 cm.

Curățați ceapa și tocați-o ceva mai mărișor (3 – 4 mm).

Curățați, spălați și tăiați în cuburi mici rădăcinoasele: morcov, pătrunjel, țelină.

Într-o oală încăpătoare (4 – 5 L), antiaderentă puneți la foc mic, într-o lingură de ulei de măsline bucățile de pui. Asezonați cu piper și înăbușiți-le vreo 5 minute, întorcându-le pe toate părțile. N-or să apuce să se rumenească, dar carnea se va albi.

101

Adăugați ceapa tocată și înmuiați-o și pe aceasta vreo 3 – 4 minute.

102

Turnați în oală cam 2,5 -3,5 litri de apă și fierbeți totul cam 15 minute, la foc potrivit.

103

Adăugați rădăcinoasele mărunțite și lăsați să fiarbă toate ingredientele, cu oala acoperită și la foc mic, încă vreo 30 – 35 de minute (ori până când se pătrund legumele).

104

105

106

107

Adăugați bulionul, amestecați, asezonați cu sare și piper, dați un clocot.

108

Adăugați borșul și mai dați un clocot, gustați (atenție să nu vă frigeți!), apoi potriviți gustul final (acru, picant, sărat) după cum vă place.

109

În final îndepărtați oala de pe foc, adăugați verdețurile tocate și apoi acoperiți oala preț de 5 minute înainte de servire, cât să difuzeze aromele pătrunjelului și leușteanului în întreg volumul masei de reacție ciorbei.

110

111

112

Se servește fierbinte, cu sau fără pâine (de preferat integrală și prăjită), cu sau fără ardei iute, cu sau fără smântână (pentru cei la dietă, varianta este “fără”).

100

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Borș dietetic de pui

  1. Pingback: Borș dietetic de pui – Bacau Expres

  2. Dietetic inseamna neprajit, necalit (pentru ficat), respectiv fara carne (in anumite boli de rinichi sau mai nou, pentru preintampinarea bolii Alzhaimer). Sa zicem, fara prajeli. Eu pun la fiert carnea intreaga, spumuiesc, adaug legumele radacinoase intregi,daca sunt mai lemnoase, le fierb, le scot afara impreuna cu carnea, le toc-tai. Apoi adaug ceapa tocata, ardeii si cartofii cubulete. Ii asigur “fața” cu rosii oparite, decojite si tocate, pun (eventual) bors și muuult patrunjel. Observati ca nu are ulei. Daca-i musai, nu se pune sare, dar un praf de sare n-a omorat pe nimeni. Nu dati in cap!

Leave a Reply

Your email address will not be published.