Borș de pui cu legume

_100

Ciorba românească am împrumutat-o de la turci. Sau cel puțin denumirea ei, care vine din cuvântul turcesc “çorba” (pronunțat, evident, ciorba). Ardelenii îi zic zamă (o fi de vină latinismul promovat de Școala Ardeleană?), pe când moldovenii au împrumutat termenul vecinilor ruși și ucrainieni: borș (că în ucraineană borșul denumește cu totul altceva, deja-i altă mâncare de pește). O ciorbă nu-i ciorbă dacă nu-i înăcrită. Dacă în alte zone ale țării ciorbele se acresc cu oțet, moare de varză, zeamă de lămâie, aguridă sau corcodușe verzi, moldovenii sunt consecvenți: ei acresc borșul (adică ciorba) tot cu borș (zeama acră rezultată la fermentarea tărâțelor opărite). Am făcut toată această introducere etimologică pentru a nu fi nevoit să răspund la întrebări de genul “de ce trebuie să mai pui borș în borș?”. Pui nu știu dacă trebuie să pui, odată ce pui rădăcinoase, pui cartofi, pui ceapă, pui ardei. Păi de câte ori să tot “pui”?

Lâsănd gluma și etimologia la o parte, să ne vedem de borșul nostru. Ca orice fel de mâncare lichid, numărul porțiilor depinde în special de cantitatea de apă folosită. Mie mi-au ieșit din două pulpe superioare de pui, cam șase porții de borș de pui cu legume. Dacă sunteți mai generoși cu apa, vă pot ieși 8 – 10 porții de zeamă lungă, iar dacă mai puneți și vreo 2 – 3 “cuburi magice” (ceea ce nu vă recomand) vă iese măcar o duzină de porții.

Ce vă trebuie?

  • 2 pulpe superioare de pui, cu piele, nedezosate (circa 400 g în total);
  • ½ țelină mică;
  • 1 cartof;
  • 1 morcov;
  • 1 pătrunjel;
  • ½ păstârnac;
  • 1 ceapă galbenă medie;
  • ½ ardei gras roșu;
  • 1 cutie mică (80 g) pastă de tomate (24% substanță uscată);
  • 600 g smântână cu min. 15% grăsime;
  • 300 – 350 mL borș de putină;
  • 2 gălbenușuri de ou;
  • ½ legătură de pătrunjel verde;
  • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

Puneți pulpele de pui la fiert în apă cât să le acopere, la foc mic, cu oala acoperită, cam 60 – 90 de minute, până când carnea este bine fiartă și începe să se desprindă de pe os.

Cât timp fierbe carnea, curățați, spălați și tocați în cuburi mici țelina, cartoful, morcovul, pătrunjelul, păstârnacul și ardeiul gras.

Ceapa o curățați o spălați și o lăsați întregă.

Spălați, scurgeți și tocați mărunt pătrunjelul verde.

Scoateți carnea din supă, completați cu o cană două de apă fierbinte, adăugați ceapa, rădăcinoasele și cartoful, apoi lăsați-le să fiarbă la foc mic, încă 30 – 35 de minute.

Cât timp fierb legumele, curățați carnea de pe oase și rupeți-o în bucăți (fâșii mici), îndepărtând pielea și cartilagiile.

Asezonați carnea cu puțin piper, apoi amestecați-o cu conținutul conservei de pastă de tomate.

Luați oala de pe foc, scoateți ceapa și aruncați-o, apoi pasați legumele împreună cu apa în care au fiert; eventual mai diluați cu ½ cană de apă fierbinte dacă vi se pare compoziția prea groasă.

Puneți oala înapoi la foc mic, adăugați carnea condimentată cu piper și pastă de tomate și dați-i un clocot.

Adăugați treptat borșul de putină și potriviți gustul de acru, apoi lăsați să mai fiarbă câteva minute.

În ăst timp, bateți bine gălbenușurile cu un praf de piper și 2 – 3 linguri de smântână.

Turnați restul de smântână în oala cu borș și potriviți gustul de sare și piper și mai dați-i un clocot câteva minute (2 sunt suficiente).

Acuma urmează finalul apoteotic, dregerea borșului cu gălbenuș de ou: ca să nu faceți omletă sau “zdrențe” în borș, luați din oală câte va linguri de lichid, turnați-l peste ouăle bătute cu smântână, amestecând continuu, după care răsturnați totul în oala cu borș luată în prealabil de pe foc și amestecați energic.

Adăugați pătrunjelul verde tocat și acoperiți oala cu capacul măcar vreo 5 minute.

După expirarea timpului în care pătrunjelul verde aromatizează în mod plăcut nărilor și papilelor gustative minunăția de borș, puteți trece la servire: simplu, cu extra-piper, extra-smântână, ardei iute, în general ce vă poftește inima.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Borș de pui cu legume

  1. Extra practic, realizabil chiar si de “amatorii… de bunataturi”, gust excelent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.