Borș cu afumătură de porc

_100Concomitent cu primii fulgi de omăt căzuți în “Grădina Maicii Domnului”, națiunea televizionistică română începe să fie bombardată emoțional de “iadul alb”, “urgia albă” (semn că deja avem un strat de zăpadă de vreo 5 – 10 cm) și de “ger de crapă pietrele” ori “cea mai grea iarnă din ultima sută/mie de ani” (semn că temperaturile diurne au scăzut sub 270 K). Îmi amintesc nostalgic de vremurile în care începea să ningă pe la jumătatea lui noiembrie și ninsoarea se oprea pe la sfârșitul lui martie, gerurile de –20 ˚C erau un fenomen obișnuit, iar singurul cod cunoscut (în afara celui rutier și a celui penal) era codul congelat, cam singurul pește etalat în galantar la Alimentara.

_117

Dacă tot e o vreme de să nu dai afară un om din casă, darămite un câine, e momentul să ne aciuăm în bucătărie, la gura aragazului, și să înjghebăm bucate corespunzătoare anotimpului. Ori ce-ar putea fi mai bun, mai hrănitor și mai încălzitor decât un borș fierbinte cu afumătură? Dacă n-aveți, ori sunteți prea comozi ca să megeți să cumpărați oase afumate, desigur aveți prin casă niscaiva șunculiță afumată, ori jambon afumat. Le puteți folosi cu încredere, pe sistemul brevetat de Maria Antoaneta (n.n.: doamna care și-a pierdut capul după Ludovic al XVI-lea – la propriu): “dacă n-au pâine, să mănânce cozonac!”

_102
_101

Ce vă trebuie?

  • 250 g jambon de porc afumat (fără os);
  • 250 g șuncă de porc afumată;
  • 400 g cartofi albi (cam 2 cartofi mari sau 3 mai mărunți);
  • 1 țelină medie (250 – 300 g);
  • 2 morcovi mari (cam 150 – 200 g bucata);
  • 1 pătrunjel (rădăcină, 150 – 200 g);
  • 1 ceapă roșie medie;
  • ½ ardei gras roșu;
  • 1 cutie mică (75 – 80 g) pastă de tomate cu 24% substanță uscată;
  • 2 L de apă;
  • 250 – 300 mL borș de putină;
  • 400 g smântână de gătit (sau chiar pentru frișcă), cu minim 30% grăsime;
  • 2 linguri de tarhon uscat;
  • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

Într-o oală încăpătoare (minimum 4 L capacitate) puneți la fiert în apă afumătura de porc tăiată în bucăți mari și fierbeți-o, la foc potrivit, cu oala acoperită cam 30 – 35 de minute (de când începe apa să fiarbă).

_105

Între timp:

  • curățați ceapa și tocați-o mărunt;
  • curățați rădăcinoasele, spălați-le și tăiați-le în cuburi mici;
  • curățați cartofii, spălați-i și tăiați-i în cuburi ceva mai mari decât ați mărunțit rădăcinoasele;
  • tăiați ardeiul gras (spălat în prealabil) în cuburi mici;

_103
_104

Adăugați legumele asfel pregătite în oala cu supa de afumătură și fierbeți-le, la foc mic, acoperite, 25 – 30 de minute, ori până când sunt pătrunse.

_106
_107

Adăugați pasta de tomate, amestecați și dați un clocot.

_108

Adăugați borșul, apoi mai dați un clocot.

_109

Asezonați cu sare și piper, adăugați smântâna și mai dați un clocot.

_110
_112

Potriviți gustul final, adăugând – dacă este cazul – borș, sare, piper, apoi adăugați tarhonul uscat. Amestecați, luați oala de pe foc și țineți-o acoperită până în momentul servirii.

_111
_113
_114

Se servește fierbinte, cu sau fără pâine, cu sau fără ardei iute, alături de un păhăruț de țuică de Sătmar învechită măcar un deceniu. Așa, pentru deschiderea apetitului.

_115

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

_116

One thought on “Borș cu afumătură de porc

Leave a Reply

Your email address will not be published.