Avocado cu ton picant

100Un antreu pe cât de simplu și de rapid de pregătit, pe atât de benefic pentru organism. Și tonul și avocado au un conținut important de minerale și vitamine și nu conțin grăsimi trans; în plus, tonul vine cu acizii omega-3 și omega-6, iar avocado cu grăsimile mononesaturate și fibrele alimentare. Despre valențele cepei și usturoiului nu cred că mai este cazul să amintesc. Și uite-așa v-am enumerat (aproape) toate ingredientele conținute în acest minunat preparat.

Ce vă trebuie?

  • 1 avocado copt;
  • 1 conservă (170 g) de ton bucăți în ulei picant (cu chilli);
  • 1 ceapă galbenă mică;
  • 2 căței de usturoi;
  • ½ lămâie – numai zeama;
  • 1 felie de lămâie – pentru ornat;
  • 1 ardei Jalapeño (opțional, dacă vreți ceva foarte picant) sau câteva feliuțe de Jalapeño murat (ori proaspăt), pentru ornat;
  • ¼ linguriță piper negru proaspăt râșnit;
  • Sare – după gust.

Cum procedați?

  • Pentru că se oxidează foarte ușor, lăsati manipularea fructului de avocado la sfârșit.
  • Curățați ceapa și usturoiul și tocați-le mărunt;
  • Scurgeți excesul de ulei din conserva de ton (avocado are suficientă materie grasă);
  • Adăugați bucățile de ton peste ceapa și usturoiul tocate, într-un castron încăpător; puteți adăuga și ardeiul chilli din conserva de ton sau niște Jalapeño tocat mărunt (vă previn că este foarte iute, așa că puneți cu măsură);
  • Adăugați piperul și sarea;
  • Tăiați fructul de avocado în două, pe lungime, răsuciți cele două jumătăți în sens contrar și scoateți apoi sâmburele (pe care îl puteți păstra dacă vreți să obțineți un copăcel din el);
  • Cu o linguriță scoateți miezul din cele două jumătăți, cu grijă, fără a deteriora coaja;
  • Adăugați pulpa de avocado peste ton, ceapă și usturoi și stropiți cu zeama de lămâie;
  • Cu o furculiță pasați bine amestecul, până când se omogenizează compoziția. Nu vă recomand să-l dați prin blender dacă vreți să simțiți texturile diferite date de avocado, ton, ceapă. A, dacă vreți să obțineți o pastă fină, fără textură, pe care să o beți cu paiul, puteți mixa totul până se încinge motorașul blenderului.
  • Cu amestecul obținut umpleți cele două “bărcuțe” de coajă, pe care le puteți apoi orna după preferințe, îndemânare și inspirație.

Bănuiesc că o să vă rămână și ceva “umplutură” excedentară, afară de cazul în care sunteți foarte puternici și reușiți s-o înghesuiți pe toată în coaja fructului. O puteți pune în boluri mici sau o puteți întinde pe bucățele de pâine prăjită (toast – pentru cei care au mai uitat limba română).

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Alte preparate cu avocado mai găsiți și pe-aici:

3 thoughts on “Avocado cu ton picant

  1. Pingback: Avocado cu ton picant | Bacau Expres

  2. Pingback: Antreuri pentru mese festive – Guacamole și alte chestii cu avocado | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.