Ardei umpluţi

100

Într-o dimineață de vară târzie, plimbându-mă prin piață, mi s-au oprit privirile pe o tarabă pe care erau etalați niște ardei grași. Mai degrabă niște mini-ardei. Prețul fiind atrăgător (1,50 Lei/kg), i-am luat pe toți 25 (cam 1,1 kg), cu gândul – evident – la ardei umpluți. Am mai luat și niște piept de pui, în ideea de a pregăti ceva mai ușor și mai puțin gras. Numai că după ce am scobit ardeii și am pregătit umplutura, am constatat că ori am prea puțină umplutură, ori prea mulți ardei. Și ca urmare, am improvizat cu ce-am mai găsit prin casă. Jumătate din ardei i-am umplut cu carne de pui. Pentru restul am încropit ad-hoc o umplutură pe bază de jambon (deci n-am scăpat de porc) și ciuperci. De fiert i-am fiert la grămadă, ceea ce n-a fost tocmai rău. Dacă v-am captat atenția, puteți vedea în continuare cum am făcut și ce-a ieșit.

Ce vă trebuie?

  • 1 kg de ardei grași, de dimensiuni reduse (cam 20 – 25 de bucăți);
  • 1 – 2 roșii potrivite;
  • 1 L de apă (pentru sos);
  • 200 g pastă de ardei dulce (sau pastă de gulaș) – tot pentru sos.

Umplutura 1:

  • 1 piept de pui dezosat (circa 0,5 kg);
  • 1 ceapă albă mică;
  • 75 – 100 g orez cu bob rotund;
  • ½ linguriță pastă de ardei iute;
  • 1 legătură de pătrunjel verde;
  • 1 ou (opțional);
  • sare și piper (după gust).

Umplutura 2:

  • 100 g jambon crud-uscat;
  • 200 g (1 cutie) ciuperci champignon;
  • 75 – 100 g orez cu bob rotund;
  • ½ linguriță pastă de ardei iute;
  • 1 ou;
  • 1 legătură de pătrunjel verde;
  • sare și piper (după gust).

Cum procedați?

  • Ma întâi se spală ardeii, se decupează câte un “capac” în zona cozii, prin care se scot nervurii și semințele, apoi se lasă cu gura în jos să se scurgă bine apa din ei;
  • Se pregătește apoi umplutura:

Umplutura 1 (cu piept de pui)

  • Se spală orezul în 2-3 ape și se lasă la scurs;
  • Se spala carnea, apoi se taie în cuburi de circa 2 – 2,5 cm;
  • Se curăță ceapa și se taie în sferturi;
  • Se spală pătrunjelul și se rupe în bucăți mari;
  • Se toacă la robot carnea, împreună cu ceapa și pătrunjelul (dacă doriți o textură mai aparte, le puteți toca mărunt manual, la cuțit, însă operațiunea va fi ceva mai laborioasă);
  • Într-un bol se amestecă tocătura cu orezul, pasta de ardei iute și eventual oul (dacă adăugați ou, la fiert compoziția s-ar putea să se întărească prea mult);
  • Se omogenizează bine compoziția și se potrivește de sare și piper;

Umplutura 2 (cu jambon și ciuperci)

  • Se spală orezul în 2-3 ape și se lasă la scurs;
  • Feliile de jambon se taie în fâșii si apoi în pătrățele mici (cam de 0,7 – 1,0 cm latura);
  • Se curăță, se spală și se toacă ceapa;
  • Se spală și se scurg ciupercile, apoi se toacă mărunt;
  • Se spălă și se toacă pătrunjelul;
  • Se amestecă orezul, jambonul, ceapa, ciupercile și pătrunjelul, peste care se adaugă pasta de ardei iute și oul;
  • Se omogenizează bine compoziția și se potrivește de sare și piper;

Se trece apoi la umplerea și fierberea ardeilor:

  • Cu ajutorul unei lingurițe îndesați compoziția în ardei, care odată umpluți se așează cu gura în sus într-un vas încăpător (preferabil din fontă) care poate fi dat la cuptor;
  • Pasta de ardei dulce (sau de gulaș) se diluează cu 1 L de apă caldă, iar sosul obținut se toarnă printre ardeii așezați în vas;
  • Roșiile spălate se taie rondele, iar din rondele (jumătăți sau sferturi – depinde de mărimea roșiilor și a ardeilor) se confecționează “capace” cu care se acoperă umplutura fiecărui ardei în parte;
  • Se acoperă vasul cu un capac și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 – 190˚C;
  • Se lasă să fiarbă molcom cam 2 ore (sau până când este fiert orezul) și se verifică din când în când să nu rămână fără sos (la nevoie se completează cu puțină apă fierbinte).

După ce se răcoresc puțin se servesc cu o doză generoasă de smântână sau de iaurt gras (din cel grecesc, cu 10% grăsime). Dacă tot am amintit de greci, puteți alătura ardeilor și niște cartofi prăjiți; așa am văzut că se practică pe la ei. Acuma nu știu dacă aceasta este modalitatea tradițională de servire sau este doar o adaptare la cerere. Poate mă lămurește cineva – comentariile sunt deschise.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

3 thoughts on “Ardei umpluţi

  1. Pingback: Ardei umpluți | Bacau Expres

  2. Pingback: Ardei umpluți (cu amestec de carne de porc și de vită) | Food and beyond…

  3. Pingback: Ardei umpluți mai gustoși decât ai concurenței | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.