Ardei umpluți în februarie?

100

Zilele trecute am pregătit niște ardei umpluți. Nu mulți, doar patru bucăți. De ce numai patru? Mai întâi pentru că nu avea cine să-i mănânce dacă erau mai mulți, mai apoi pentru simplul fapt că iarna nu prea găsești ardei grași proaspeți cu 1,50 Lei/kg. Da, am folosit ardei proaspeți, de import, în extra-sezon. Sper că n-am păcătuit prea tare 🙂 .

Pentru cei care au mai făcut până acum ardei umpluți, următoarele abateri de la procedura standard au fost deliberate:

  • nu am călit ceapa în ulei și nici nu am adăugat ulei în compoziție: mai puțină prăjeală și mai puțină grăsime (era suficientă în pieptul de porc);
  • nu am adăugat ou în compoziție (rolul oului este de a “lega” tocătura pentru a nu se risipi; dacă pârjoalele ori chiftelele se pot împrăștia în tigaie, umplutura din ardei nu prea are unde fugi);
  • nu am pus pastă de tomate în compoziție, ci doar în apa în care am fiert încet ardeii (în două ore componentele pastei de tomate au suficient timp ca să pătrundă în interiorul umpluturii în cantitatea strict necesară cât să-i dea aromă și culoare; ardeii nu sunt din tablă de inox și nici n-au avut capacele sudate);
  • am folosit un amestec de piept de pui și piept de porc afumat (de gustibus…).

Ce vă trebuie?

  • 4 ardei grași, a 150 – 175 g/bucata;
  • 100 – 150 g piept de pui (“miejii” de la un piept de pui);
  • 250 – 300 g piept de porc afumat;
  • 1 ceapă galbenă, mică;
  • 2 – 3 linguri de orez cu bob rotund;
  • 1 legătură de pătrunjel verde;
  • 1 cutie mică (80 g) pastă de tomate cu 28% substanță uscată;
  • ½ linguriță de zahăr;
  • Sare și piper, după gust.

Cum procedați?

Pregătiți umplutura pentru ardei:

  • Clătiți orezul în 2 – 3 ape, apoi scurgeți-l;
  • Curățați, spălați și tăiați ceapa în sferturi;
  • Tăiați carnea de pui și pieptul de porc în bucăți cam de 2,5 × 2,5 × 2,5 cm – dacă sunteți în US sau UK, bucățile pot fi mai mari – cam de 1 inch 😉 ;
  • Spălați pătrunjelul și rupeți-l în 3  sau 4;
  • Puneți carnea de pui, pieptul de porc, ceapa și pătrunjelul în robotul de bucătărie și măcinați până când obțineți o pastă;
  • Încorporați în pastă orezul și potriviți gustul de sare și piper (“ochiometric” sau gustând puțin din compoziția bine omogenizată).

Pregătiți ardeii:

  • Decupați cu cuțitul un “capac” la coada ardeiului, capac de pe care îndepărtați semințele și îl păstrați;
  • Curățați ardeii în interior de nervuri și de semințe;
  • Spălați ardeii și capacele (atât în interior cât și pe exterior), apoi lăsați-i la scurs.

Umpleți ardeii și dați-i la cuptor:

  • Folosind o lingură sau o linguriță (funcție de cât de mari sunt ardeii) umpleți cu compoziția anterior preparată fiecare ardei;
  • Așezați ardeii umpluți, cu partea decupată în sus, într-un vas adânc, cu capac, care suportă să fie dat la cuptor (fără mânere de plastic, bachelită sau lemn);
  • Potriviți capacele pe ardei (la patru ardei aveți șansa să potriviți corect unul, două sau patru capace, dar niciodată trei – oare de ce?);
  • Adăugați apă cât să acopere ardeii, apoi adăugați în apă pasta de tomate și zahărul – nu vă chinuiți să amestecați pentru omogenizare, asta va veni de la sine, în timp, la cuptor.
  • Dacă folosiți un vas metalic, puteți preîncălzi cuptorul înainte de a introduce ardeii, cam la 200 – 220 ˚C. Când apa începe să fiarbă, puteți reduce temperatura în cuptor la 180 – 190 ˚C;
  • Dacă folosiți vase ceramice ori din sticlă termorezistentă (așa numitele vase Jena, nu Yena, nici Iena, nici Inna) este bine să le introduceți în cuptorul rece, pe care să-l încălziți treptat la 180 – 190 ˚C.
  • Ca să nu trebuiască să completați cu apă ori să vă apucați să curățați cuptorul după ce-ați terminat de gătit, este bine să puneți un capac peste vasul în care fierbeți ardeii.
  • Cât îi țineți la cuptor? Până când carnea, orezul și ardeii sunt făcute. Poate dura cam 2 ore, ± 20 de minute.

Despre cum și alături de ce să-i mâncați, am povestit, destul de amănunțit, aici. Ori poate știți deja cu ce se mănâncă 🙂

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

One thought on “Ardei umpluți în februarie?

  1. Pingback: Ardei umpluți mai gustoși decât ai concurenței | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.