Ardei umpluți (cu amestec de carne de porc și de vită)

100

Dacă v-ar cere cineva să enumerați zece mâncăruri tradiționale românești, cu siguranță că ardeii umpluți s-ar regăsi printre acestea. Probabil alături de mititei, sarmale, ciorba de burtă, tochituri (că sunt o puzderie) și fasole cu ciolan. Deși am spune că noi i-am inventat, îi regăsim în toată Europa Centrală, în țările baltice și în Balcani, precum și în Orientul Apropiat. Diferențele le fac umplutura și garniturile care le stau alături. Umplutura preferată în zona europeană (Grecia rămâne o excepție) este carnea tocată: vită, porc sau amestecul lor, cu adaos de orez. În zona orientală (și în Grecia) umplutura este în general formată din orez asezonat cu diverse ierburi și condimente, dar găsim și ardei umpluți cu carne tocată de vită sau miel. La noi se folosește cu precădere carnea de porc pentru umplutură, dar se poate folosi și vita, puiul sau curcanul. O umplutură mai excentrică pentru ardei găsiți aici.

Cu ce se mănâncă ardeii umpluți? Câte bordeie, atâtea obiceie. Noi, românii, îi mâncăm cu pâine ori cu mămăligă, cu care “întingem” în sos. Tot la noi în România se face și ciorba de ardei umpluți, care se pare că este unică în Europa. Bulgarii îi mănâncă cu iaurt, grecii cu cartofi prăjiți sau copți în tavă, croații cu cartofi fierți. Ardelenii, indiferent de nație, îi fierb într-un sos de roșii în care pun zahăr, iar în unele zone sosul se îngroașă cu rântaș. Deci nu trebuie să vă formalizați, aveți de unde alege garnitura care vi se potrivește cel mai bine.

Ce vă trebuie?

  • 1 kg ardei grași, cu coajă subțire, ceva mai mărunței (să încapă cam 10 – 12 bucăți într-un kilogram);
  • ½ kg carne tocată amestec (vită + porc);
  • 3 linguri de orez cu bob rotund, lipicios;
  • 200 g pastă de tomate;
  • 2 roșii mici;
  • 1 ceapă galbenă mică;
  • 1 ceapă roșie mică;
  • 2 -3 lingurițe de pătrunjel uscat (sau 1 legătura de pătrunjel verde tocat mărunt);
  • 2 – 3 linguri de ulei de floarea-soarelui;
  • 2 ouă;
  • sare și piper, după gust.

Cum procedați?

  • Tăiați partea superioară a ardeiului (cea cu codița 😉 ), apoi curățați cu grijă nervurile și semințele din interiorul ardeiului;
  • Spălați bine ardeii pe dinafară și pe dinlăuntru, apoi puneți-i la scurs până le vine rândul la umplut;
  • Curățați și tocați mărunt cepele, apoi înmuiați-le (la foc potrivit) în uleiul de floarea-soarelui vreo 6 – 8 minute; nu le scăpați să se caramelizeze ori, mai rău, să se ardă!
  • Într-un castron încăpător amestecați bine și frământați carnea tocată cu orezul (spălat în 2 – 3 ape și apoi bine scurs), ceapa călită (cu tot cu ulei), pătrunjelul, ouăle (în prealabil sparte și fără coji!), pasta de tomate, sarea și piperul;
  • Odată compoziția omogenizată, umpleți răbdător fiecare ardei cu amestecul de mai sus, până când terminați fie ardeii, fie umplutura. Încercați mai degrabă să vă mai rămână ardei, că-i puteți folosi în alte scopuri. Umplutura nu prea.
  • Pe ardeii astfel umpluți îi așezați frumos într-o oală (cratiță), cu gura în sus, punându-le câte-un capac confecționat dintr-o felie de roșie. Am văzut că se pot acoperi și cu partea superioară a ardeiului, pe care ați îndepărtat-o la început, dacă nu cumva ați aruncat-o între timp.
  • Turnați apă în oală (cratiță) cât să inundați ardeii, acoperiți oala cu un capac și puneți-o la fiert, pe foc potrivit (mai degrabă spre mic, astfel încât să fiarbă în tihnă).
  • Ar trebui să fie apți pentru consum cam după 1 ½ – 2 ore de fierbere. Verificați să fie fiert orezul (dacă acesta e fiert sunt șanse foarte mari să fie gătită și carnea) și ardeiul (ambalajul).
  • Puteți să-i fierbeți și în cuptor, cam 2 ore la 180 – 190˚C, așa ca aici.

De mâncat, îi mănâncă fiecare cum se pricepe. Se potrivesc cel mai bine cu pâine proaspătă ori cu mămăliguță, eventual “ornați” cu ceva smântână sau chiar cu un iaurt mai gras.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Ardei umpluți (cu amestec de carne de porc și de vită)

  1. Pingback: Ardei umpluți mai gustoși decât ai concurenței | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.