Andive la cuptor cu jambon afumat şi sos Emmentaler

000Fiind puţin amărui (chiar prea amărui dacă nu le este scos cotorul 🙂 ), nu am întâlnit prea mulţi fani ai acestei verişoare a salatei, care locuieşte acolo unde tot timpul este întuneric. Andivele pot fi mâncate şi fierte sau coapte, nu numai crude, în salate.

Ce vă trebuie?

  • 4 andive;
  • zeama de la ½ lămâie;
  • 25 g unt;
  • 50 – 75 mL lapte nedegresat;
  • 50 g Emmentaler (şvaiţer) dat prin răzătoarea mică;
  • 100 g Emmentaler (sau Cheddar sau Gouda, caşcaval în cele din urmă), tăiat în cuburi mici (5 – 10 mm);
  • 1 ceapă verde tăiată inele;
  • 8 felii subţiri de jambon afumat (se poate înlocui cu bacon);
  • 1 praf de nucşoară;
  • sare şi piper după gust.

Cum procedaţi?

  • Curăţaţi andivele, îndepârtând frunzele „defecte”;
  • Tăiaţi-le în 2 pe lungime şi îndepărtaţi cotoarele printr-o tăietură în „V”, astfel încât frunzele să nu se desprindă din mănunchi;
  • Fierbeţi-le 5 minute în apă în care aţi adăugat zeama de lămâie;
  • Scurgeţi bine andivelele şi înfăşuraţi fiecare jumătate cu o felie de jambon;
  • Cât se scurg şi se răcesc andivele, se prepară sosul, astfel:
  • Se topeşte untul la flacără mică;
  • Se adaugă laptele şi se dă un clocot;
  • Se adaugă cuburile de brânză şi se amestecă pe flacără, până când se încorporează brânza în compoziţie;
  • Se adaugă nucşoara, sarea, piperul şi în final inelele de ceapă;
  • Se aşează andivele într-un singur strat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt;
  • Se toarnă sosul cât mai uniform peste toate andivele;
  • Se presară deasupra Emmentaler ras;
  • Se dau la cuptorul preîncălzit la 200 – 220°C, timp de 20 – 25 de minute.

Se servesc fierbinţi.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

8 thoughts on “Andive la cuptor cu jambon afumat şi sos Emmentaler

  1. Pingback: Andive la cuptor cu jambon afumat şi sos Emmentaler | Bacau Expres

  2. Apetisant! Nu am gatit asa andivele pana acum.
    Le-am folosit doar in salate dar asa mi se pare ca ies bune dupa cum arata in poza 🙂

    • Intr-adevar. Rezulta o combinatie interesanta de gusturi: amarui (de la andive), sarat – afumat (de la jambon) si dulceag – cremos (de la sosul de branza).

  3. Pingback: Salată de andive cu fileuri de cod negru afumat şi sos tip Caesar | Food and beyond…

  4. Pingback: Andive la cuptor cu branza camembert si bacon | Lecturi si Arome

  5. Pingback: Salată de andive cu butterfish, gorgonzola și nuci | Food and beyond…

  6. Pingback: Salată de andive cu pește afumat și brânză cu mucegai albastru | Food and beyond…

  7. Pingback: Salată de andive cu pește afumat și brânză cu mucegai albastru – Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.